Pagini

joi, 21 iunie 2012

Concursuri, partea a treia

Cateodata ma gandesc ca noi chiar suntem masochisti cand vine vorba de concursuri. Bine, nu de toate, dar de unul sigur, de care v-am mai scris aici si aiciNumai ca de data asta o sa-i dau si numele, pentru ca deja e bataie de joc! 


Dar sa va spun istoria acestui concurs.

Inca din clasa I invatatoarea ne-a spus care sunt concursurile de matematica din Bucuresti. De Arhimede asta, numai vorbe bune. S-a dus si Vlad la concurs in clasa a III-a, dar fara sa faci cursurile cu profesorul de la Arhimede, e mai greu sa ai niste rezultate bune la concursuri. Bine, problemele care se faceau la cursuri le facea el in clasa cu invatatoarea, dar e diferenta intre modul in care explica profesoara de la Arhimede si doamna invatatoare.

Anul asta, l-am dus la pregatire, joia sau vinerea dupa-amiaza (in functie de cum putea Ana). Si s-a vazut diferenta, a luat locul I la toate cele 3 etape. Premiul, l-ati vazut.

Ieri a fost marea finala, care a avut loc la Liceul Nichita Stanescu, in Bucuresti. Copiilor li s-a spus sa ajunga la 11:30 la liceu. Dar acolo a inceput nebunia!

In primul rand listele: o multime de copii nu se gaseau pe liste, deci, au trebuit sa se inscrie. O parte din cei care erau pe lista, nu aveau sala de concurs. "Gazdele" habar nu aveau cati copii vor veni la concurs, drept pentru care habar n-au avut cate clase sa pregateasca. Si asta in conditiile in care la aceasta etapa finala au participat doar cei care au avut peste un anumit punctaj la cele anterioare. Deci, de ce nu stiau cati vin? Un Excel amarat cu participantii nu au putut sa faca? Sa fi vazut parinti carand banci si mutand calculatoare, pe holurile liceului, in timpul in care copii trebuiau sa dea concursul.

Au fost copii din provincie. Tinand cont ca pana la ora 13:30 nu incepuse concursul, va dati seama cam ce era in sufletul si mintea lor si a parintilor lor. Pui copii sa astepte sa inceapa concursul timp de 2 ore, in conditiile in care afara sunt 35 de grade la umbra? 

Au fost parinti care au facut un scandal monstru si si-au retras copilul din concurs. Parerea mea este ca trebuiau toti sa faca acest lucru. Dupa ce ca iei de la fiecare copil 20 de lei pe ora de pregatire, plus 20 de lei pe concurs, in conditiile in care participa copii din toata tara si tinand cont ca nu dai chitanta sau bon fiscal, nu esti in stare sa organizezi un concurs ca la carte si sa dai niste premii pe masura? Sa ma intreb atunci unde se duc banii acestia? 

Sper din tot sufletul ca multi parinti sa faca reclamatie la Inspectoratul Scolar, pentru ca ceea ce s-a intamplat ieri mi se pare a fi mai mult decat nesimtire. E bataie de joc fata de niste copii. Sincer!

Cu ce am ramas eu (si Vlad) de la acest concurs? Doar cu multumirea ca Vlad a mai invatat ceva matematica si asta s-a vazut in rezultatele obtinute anul acesta (nu numai la concursul acesta ci si la altele). Dar am ramas si cu o mare dezamagire ca, la fel cum se intampla de foarte multe ori in tara asta, oamenii buni sunt tratati cu nesimtire si in bataie de joc. Daca de la 10 ani patesc asa, ce sperante mai au copii acestia in tara asta, dupa ce termina facultatea?